ПРАКТИЧНИЙ ПСИХОЛОГ ЗДО «МАЛЯТКО» ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ «ЗМІНА ПІДХОДІВ ДО ОСВІТИ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ»

11-12 червня 2024 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Зміна підходів до освіти дітей з особливими освітніми потребами», присвячена 25 річчю діяльності КЗ «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня» Львівської обласної ради.

Із вітальним словом до учасників заходу звернулися Дар’я Герасимчук, Радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації; Оксен Лісовий, Міністр освіти і науки України; Євгенія Смірнова, заступниця Міністра освіти і науки України; народні депутати України, адміністрація Львівської обласної ради та структурних підрозділів.

Спікери наголошували на втіленні базових цінностей Європейського союзу, серед яких повага до людської гідності, повага до прав людини, рівність, які реалізуються в сфері освіти загалом та в лежать в основі інклюзивної освіти і реалізуються шляхом недискримінації, готовності йти за дитиною, прийняття індивідуальності дитини тощо. Також було розглянуто низку нормативних документів щодо організації інклюзивного навчання, зокрема мова йшла і про прийняття нового Закон України «Про дошкільну освіту» (реєстр. №8030), ухвалення якого є ще одним кроком до адаптації української освіти до стандартів ЄС.

Практична складова роботи конференції була представлена доповідями представників різних соціальних інститутів. Віра Ремажевська, засновниця НРЦ «Левеня», канд.пед.наук, доцент, президент ГО «Всеукраїнська асоціація працівників спеціальної та інклюзивної освіти» поділилася досвідом організації освітнього процесу НРЦ «Левеня».

Грунтовні доповіді фахівців викликали інтерес в учасників заходу та мотивували до обговорення запропонованих тем. Зокрема це питання фінансування; питання підвищення професійного рівня педагогів, формування інноваційної компетентності педагогів, створення умов для дослідницько-творчої діяльності, запровадження програм ранньої підтримки, міжсекторальна діяльність для дітей та молоді з ооп, проведення супервізії для спеціалістів, які працюють у галузі інклюзивної освіти тощо.

Надзвичайно насиченим видався другий день конференції, де було представлено досвід реалізації інклюзивної освіти Польщі, Словаччини, Чехії, Латвії, Азербайджану, Грузії, Хорватії та США.

Натхненні продуктивним професійним спілкуванням у рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції, спеціалісти ЗДО «Малятко» сформулювали ідеї щодо оптимізації міжособистісних відносин у дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивних групах та окреслили ряд питань для подальшого вивчення.

Дякуємо Вірі Ремажевській та колективу НРЦ «Левеня» за якісну організацію заходу, професійну підтримку та надану можливість майбутньої співпраці.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *