Кабінет вчителя-реабілітолога оснащений необхідним інвентарем

Бігова доріжка електрична

Одним з перспективних засобів формування та удосконалення ходи є заняття на біговій доріжці, яке застосовується у дітей з різноманітними неврологічними ураженнями.

Формування ефективної та якісної ходи є важливим завданням на заняттях, оскільки хода є не тільки основним актом локомоції людини, але і важливою передумовою успішної соціально-побутової адаптації. Основним завданням занять на біговій доріжці є формування у дітей крокових рухів, використовуючи здатність мозку навчатися і генерувати необхідні імпульси до м’язів ніг у відповідь на правильні сенсорні стимули. Сенсорні сигнали, які виникають під час крокових рухів, необхідні для формування рухового патерну (схеми послідовного збудження нейронів, які керують відповідними м’язами при ході).

Бруси реабілітаційні

Використовуються у лікувальній фізкультурі та реабілітації для навчання ходьбі.  Виріб підходить дітям від 3 років. Якщо у дитини виникають труднощі при ходьбі, тренувальні вправи на спеціальних брусах допоможуть маляті самостійно робити свої перші кроки.

Шведська стінка

Дозволяє покращити рухову активність та загальний тонус організму, розвиває координацію і зміцнює м’язову систему.

Дошка Євмінова

Методика заснована на тому, що її використання допомагає полегшити роботу хребта. Щоденні тренування на профілакторі допомагають розтягувати хребці, звільняючи хребетні диски, що призводить до нормалізації їх кровопостачання, і такі симптоми, як болі в спині або малорухливість хребта, проходять. Вправи, що виконуються на дошці, не ушкоджують спину і мінімально навантажують хребет, але, незважаючи на це, вони дуже ефективні. Всіх їх можна умовно розділити на 4 групи: лікувальні, оздоровчі, спортивні, спеціальні.

М’яч гімнастичний

Найпоширенішим застосуванням м’яча є фізична реабілітація та фізичні вправи. Основною перевагою виконання фізичних вправ з гімнастичним м’ячем, а не на твердій плоскій поверхні, є те, що тіло реагує на непостійність перебування м’яча у рівновазі та задіює більше рухів м’язів. З часом вони стають сильнішими. Найчастіше фокусом фітнес-програм з гімнастичним м’ячем є основні м’язи тіла: живота та спини. Виконання стандартних вправ на кшталт віджимання на руках на нестабільній поверхні може застосовуватись для підвищення активації основних стабілізаторів тулуба та, в свою чергу, забезпечити їх посилення та більшу опірність до травмувань.

 Гімнастичні палиці

Виконуються вправи для рук, плечового поясу та кисті, вправи для м’язів тулуба.

Полусфери

Поверхня масажною півсферою впливає на рефлекторні зони рук і стоп, що є невід’ємним плюсом для тіла людини. 

Килимок зі слідочками

Килимок розділений на три доріжки. На кожній доріжці закріплені різні слідочки. На першій доріжці – слідочки, що зображують ступню, на другій – закріплені долоньки та кружальця, які означають місце ставлення коліна, на третій – слідочки, що зображують носок ступні та п’ятку.
Заняття з використанням килимка сприяють: розвитку координації рухів; зміцненню м’язів ніг; формуванню правильної постави; профілактиці плоскостопості; розвитку уваги; формуванню самоконтролю.

Ортопедичний килимок

Допомагає правильному формуванню склепіння стопи, зміцненню здоров’я з дитинства, заодно гарантувавши собі стрункі ноги і плавну ходу.

Балансири

Пристрій, який було розроблено для спеціальних вправ, які є частиною методик стимуляція мозочка. Ці вправи чимось нагадують лікувальну фізкультуру.

Масажні м’ячі

  Шипи, наявні на поверхні кулі, стимулюють нервові закінчення і кровообіг, покращуючи приплив крові до шкіри і органів. Дорослим корисно використовувати масажні кулі з метою профілактики хвороб суглобів, при постійному використанні масажного м’яча для фітнесу пружність шкіри підвищується, відновлюються м’язові функції, йде краще постачання тканин киснем, знижуються хворобливі відчуття.

Обтяжена сенсорна ковдра

Використовується для дітей, які відчувають сенсорні розлади, тривожні стани, стрес або проблеми, пов’язані з аутизмом. Обтяжена ковдра облягає тіло дитини, як теплі обійми. Тиск допомагає розслабитися нервовій системі і забезпечує здоровий сон. Обтяжені ковдри особливо ефективні для зниження почуття тривоги.

Сенсорна гойдалка Гамак – крапля

Персональне гніздо для ігор та чудовий спосіб побути наодинці. Допомагає гармонійному сенсорному розвитку, формуванню цілісного відчуття тіла, сприйняттю власних рухів, полегшує подолання бар’єру тілесного контакту з іншими людьми, розвиває вестибулярний апарат і допомагає при гіперактивності і тривожності.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *